2017. ápr 10.

Az Eszkimó kacsa

írta: Deli Kitti
Az Eszkimó kacsa

Már nagyon várjuk a ma esti VENtarktiszos bulit, de a mókavonat egy sötét felhő árnyékában búslakodik. Ez a felhő metaforikusan (bölcsész humor...) nem más, mint a tanulás... Hősünk a nyelvészeti szakzsargont bogarászva azon elmélkedett, hogy a Vodkarácsonyon kap az alkalmon és megkérdezi Csrepkimót, hogy mit gondol a Sapir-Whorf hipotézis megdöntéséről és annak szociolingvisztikai és antropológiai vetületéről.

eszkimos_vs_angol.jpg

Sapir és Whorf a nyelvi determinizmusról szóló elmélkedéseiben azt mondják, hogy az emberek gondolatait olyan kategóriák határozzák meg, melyeket a nyelv bocsát rendelkezésre. A nyelvi relativizmusról alkotott elméletükben pedig azt mondják, hogy a nyelvek közötti különbségek eltéréseket okoznak a beszélők gondolataiban. Itt hozzák be példának, hogy a nyelvek különböző módon osztják fel és nevezik meg szavakban a spektrum színeit, a hopik alapvetően más időfogalommal rendelkeznek, az eszkimóban tucatnyi szó van a „hó” fogalmára. A valóság alapvető kategóriái nem a világban vannak, ott „kinn”, hanem saját kultúránk erőszakolja ránk.

Ám ez a feltételezés helytelen és teljes egészében hibás. (kérdezzétek Steven Pinkert) Előfordult, hogy sose láttak se eszkimót se indiánt... (ez egy másik történet lesz...)

kacsa.png

ÉS JÖHET A NAGY ANTROPOLÓGIAI KACSA!!! (csak nekem fura, hogy nem pingvin?)

Laura Martin utána járt, hogy hogyan keletkezett ez a városi legenda az eszkimó szókincsről, ugyanis kimutatták, hogy az angolban is ugyanannyi szó van a hóra, mint az eszkimóknál... Boas, aki Sapirnak és Whorfnak is a tanára volt felfedezte, hogy az eszkimó nyelvben 4 egymással nem rokon szótő van a hó fogalmára. Na és? Az angoloknak is:

 

pullum.jpg

Geoffrey Pullum nyelvész professzor (a bácsi a képen) megírta A Nagy Eszkimó Szókincs Kacsa című tanulmányt, amelyben így ír erről:

 

Az eszkimók állítólagos lexikai szertelensége nagyon jó összhangban van poliszintetikus rendellenességeik sok más aspektusával: az orrukat csók gyanánt egymáshoz dörzsölik, a feleségüket szívesen kölcsönadják az idegennek, nyers fókazsírt esznek, a nagyit meg kiteszik a jegesmedvéknek eledelül.

Kedves VENtarktisz csapat!

Mi a véleményetek a feleség osztozkodásról és a jegesmedvék egzotikus etetési szokásairól? Ma este eme ideológiai vita végére szeretnénk pontot tenni. Vártok minket?

17795975_1455415477833684_8366950379932389379_n.jpg

 

 

Szólj hozzá